sportdietist foto sportvoeding
Een fit lichaam begint met gezonde voeding
afbeelding sportvoeding piramide

Sportvoeding

Sportvoeding begint bij de basis. Pas als de basisvoeding in orde is kan er een stap extra genomen worden richting sportspecifieke voeding en supplementen. Onder basisvoeding valt de voeding die ieder mens nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. De hoeveelheid basisvoeding varieert echter per type sport. Maar in ieder geval dien je als sporter te zorgen voor een gevarieerde basisvoeding, die in ieder geval zorgt voor voldoende brandstof en de juiste bouwstoffen en natuurlijk voldoende vitaminen en mineralen.

De tweede stap is sportspecifieke voeding. Wat eet en drink je rondom trainingen en wedstrijden? Wat heb jij voor jouw sport extra nodig ten opzichte van de basisvoeding? Denk hierbij aan voldoende koolhydraten bij duursporten, genoeg eiwitten voor spieropbouw en -herstel en gezonde vetten voor diverse lichaamsfuncties en een goede weerstand.

Het laatste stapje zijn supplementen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld creatine, extra eiwitten, vitaminesupplementen, magnesiumcitraat, enz. Ook dit is weer voor iedere sport verschillend.